Blog

  • Publicaties

A trip down memory lane…

Gepubliceerd op 15 maart 2017

Vorige maand stond ik voor het eerst van mijn leven voor de klas. Voor één ochtend was ik gastdocent van de economieleraar van 5 Havo, 4 VWO en 6 VWO op mijn oude middelbare school, het Griftlandcollege in Soest. Ontzettend leuk om te doen natuurlijk. Leerlingen de beginselen van beleggen bijbrengen en vertellen over waar ik mij dagelijks mee bezig houd. In de les probeerde ik snel te trechteren naar de kern van beleggen. Natuurlijk spraken we over Trump, centrale banken, extreem lage rente en allerlei zaken die van invloed zijn op de koersontwikkelingen op de financiële markten. En ik hoorde het mezelf zeggen: “Uiteindelijk beleggen we in bedrijven op basis van  verwachtingen die we hebben over de winstgevendheid van die bedrijven”. In mijn les sprak ik daarbij over waarderingsmaatstaven. De reguliere zoals u die wellicht ook kent: dividendrendement, koers/winst-verhoudingen en koers/boekwaarde-verhoudingen. Dit zijn maatstaven die echter voor een deel ‘gestuurd’ kunnen worden middels inkoop van eigen aandelen. Gelijke winst verdeeld over minder aandeelhouders levert immers een stijging op voor de winst per aandeel.

Ik weet nog goed dat we bij de start van Efidenz met elkaar spraken over ons beleggingsbeleid. Belangrijk punt dat naar voren kwam, was dat de cijfers op zichzelf niet zoveel nieuwswaarde bevatten. De trend van die cijfers doet dat echter in onze ogen juist wel.

Afgelopen weekend stuitte ik op een rapport van Factset, waarin twee grafieken stonden die een trend in omzet- en winstontwikkeling beschreven voor bedrijven in de Amerikaanse S&P 500 Index. De eerste grafiek maakte duidelijk dat de omzetgroei voor de komende kwartalen naar verwachting afneemt. De tweede grafiek gaf een overzicht van de winstmarge die op die omzet behaald is. Die winstmarge is al een paar jaar dalende, nadat eind 2014 het hoogste punt in de afgelopen 10 jaar werd aangetikt.

Of de beweging van de daling van de omzetten zich voortzet en of de daling van de winstmarges in 2017 tot een stilstand zal komen, is voor ons natuurlijk ook ongewis. Maar we zien ook dat in de eerste maanden van 2017 de aandelenkoersen en aandelenwaarderingen toch weer verder zijn opgelopen. We zullen dus moeten bezien of die stijgingen ondersteund worden door voldoende winstgroei. Tegelijkertijd lijken er steeds grotere verschillen in waardering te komen tussen regio's en sectoren. In onze optiek blijft het dan ook essentieel om zeer selectief te blijven.

Frank Alexander was op 17 februari jongstleden in het kader van de in januari gestarte beleggingscompetitie gastdocent op het Griftlandcollege uit Soest