Blog

  • Publicaties

‘Back to the Future’

Gepubliceerd op 21 oktober 2015

De laatste tijd wordt er veel geschreven en gesproken over de legendarische film ‘Back to the Future’. De film uit 1989 waarin Marty McFly en Doc Brown een bezoek brengen aan de toekomst, naar de dag 21 oktober 2015 om precies te zijn. Exact vandaag bevinden we ons op die datum die 26 jaar geleden als ‘tijd van bestemming’ werd bezocht.

In de film kwamen destijds zaken naar voren die nu al lang gemeengoed zijn. Zo werden er in de film beeldtelefoons en flatscreens gebruikt. Veel technologische vooruitgang die we gezien hebben, was destijds al in de film opgenomen.

Als we in de financiële wereld over technologie praten, dan gaat het al snel over de NASDAQ, een index met een grote weging in technologiebedrijven zoals Microsoft, Apple, Amazon en Facebook.

In 1989 was de samenstelling van de index uiteraard anders en handelde deze index rond de 400 punten. De technologische ontwikkelingen sinds 1989 zijn terug te vinden in het koersverloop van de NASDAQ, die nu rond de 4900 punten noteert. Een logische ontwikkeling zult u denken en terecht ook. Technologische ontwikkelingen hebben ons veel gebracht in termen van economische groei.

Enkel naar koersen kijken, vertelt echter niet het hele verhaal. In de financiële markten draait het om waardering en de vooruitzichten die de waardering rechtvaardigen. Nu kunnen we helaas niet in ‘the future’ kijken. Maar een waardering waarbij meer dan 2 keer de omzet en zelfs 3 keer de boekwaarde betaald wordt, prijst wel heel veel mooie vooruitzichten in.

Wij hebben voor een klein deel een short tracker opgenomen in onze portefeuilles. Deze tracker profiteert van dalende koersen op de NASDAQ. Wij denken dat de in onze optiek hoge waarderingen op termijn zullen leiden tot lagere koersen.