Blog

  • Publicaties

‘Tempo al Tempo’ (alles op z’n tijd)

Gepubliceerd op 5 december 2016

Italië heeft ‘No’ gestemd. De grondwetswijziging kan niet worden doorgevoerd. Veel belangrijker nog, Renzi zal aftreden als premier van Italië. Hij heeft inmiddels zijn ontslag ingediend en verwacht wordt dat president Sergio Mattarella het ontslag ook accepteert. In een eerste reactie viel de euro terug tegenover de Amerikaanse dollar, naar een niveau van net boven de $1,05. Aandelenmarkten in Europa stevenen af op een daling, maar het lijkt vooralsnog beperkt te blijven tot een ongeveer 1% lagere opening. In Azië zijn aandelenbeurzen inmiddels gesloten, daar was het beeld vergelijkbaar.

Een periode van grotere onzekerheid breekt aan voor Italië. Er zullen nieuwe verkiezingen komen, maar wanneer is nog onbekend. De regeringsperiode van het huidige kabinet loopt tot 2018. Tot die tijd kan er bijvoorbeeld een zakenkabinet gevormd worden, zoals dat in 2011 onder Monti al eens het geval was. Ook kan de president besluiten een nieuwe premier aan te wijzen uit de partij van Renzi.

Met nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht zijn de problemen echter niet verdwenen. De bankensector is nog steeds overladen met slechte leningen, de overheidsschulden zijn torenhoog en de economische groei in Italië is beperkt. De onvrede onder de bevolking blijkt groot, wat de 5 sterren beweging van Euroscepticus Beppe Grillo in de kaart speelt. De populariteit van deze voormalige komiek is groot.

Financiële markten hebben in aanloop naar het referendum geanticipeerd op een ‘No’ stem. Dit heeft geresulteerd in hogere rentes op Italiaanse staatsleningen. De aandelenmarkt van Italië presteert het hele jaar al slecht met een verlies van 20% tot nu toe.

Door de ‘No’ uitslag zal de beweging die reeds is ingezet naar verwachting verder voortgezet worden. De dollar zal naar verwachting verder aansterken tegenover de euro en de onzekerheid over de houdbaarheid van de euro zal verder aanwakkeren.

In de portefeuilles houden we al enige tijd een positie aan in dollars, in combinatie met belangen die indirect profiteren van een sterkere dollar. De stijging in de aandelenmarkten na de overwinning van Trump heeft ons voorzichtig gemaakt, waardoor we recent onze belangen in aandelen wat afgebouwd hebben. Vooralsnog nemen we een afwachtende houding aan, maar positiever zijn we zeker niet geworden. Met de aankomende ECB-bijeenkomst van donderdag en de uitslag van het Italiaanse referendum blijven we voorzichtig.

Hoe het nu verder gaat in Italië blijft ongewis. Er zijn nog vele problemen op te lossen, voordat we in Italië kunnen spreken over een gezonde economische groei. Met de ‘No’ stem wordt het voor Italië nog meer een kwestie van ‘Tempo al tempo’. De financiële markten zullen daar echter niet op wachten.