Blog

  • Publicaties

Bronnen van rendement

Gepubliceerd op 11 november 2014

Beleggen in aandelen levert rendement op als de koersen stijgen en er dividend uitgekeerd wordt. Bij obligaties komt het rendement uit koersstijgingen en couponbetalingen. Beleggen in goud levert geen uitkering op, de bron van rendement is daar enkel de koersstijging.

Er is een andere bron van rendement die niet direct zichtbaar is, maar het rendement in portefeuilles wel degelijk sterk kan beïnvloeden. Deze bron van rendement komt voort uit de spreiding over diverse landen in een portefeuille. Natuurlijk hebben we het hier over valuta’s.

Beleggingen genoteerd in de Russische roebel of de Argentijnse peso, die beide met meer dan 20% in waarde gedaald zijn, zijn dit jaar een bron van risico geweest. Grote kans dat beleggingsfondsen en trackers die in aandelen of obligaties van opkomende markten beleggen een positie in deze valuta’s hebben. Laat de valuta waarin de tracker of het beleggingsfonds genoteerd staat u daarin niet van de wijs brengen, dit is slechts een rekeneenheid en zegt niets over welke valuta’s daadwerkelijk van invloed zijn op de onderliggende portefeuille.

In de categorie obligaties heeft men vaak euro-gedenomineerde beleggingen. In sommige gevallen wordt er in de zoektocht naar rendement gekeken naar obligaties van opkomende markten, ook wij doen dat. Maar obligaties moeten vooral veiligheid en zekerheid geven. Veel ruimte om te diversifiëren in valuta’s is er daarom niet. Even ter herinnering, een extra bron van rendement betekent ook extra risico.

Maar wat als we valuta’s nu eens benaderen als onderdeel van de spreiding in een totale portefeuille? Valuta als extra bron van rendement binnen de risicobudgetten is in onze optiek een prima manier om extra te spreiden. Niet als onderdeel van aandelen- of obligatiebeleggingen, maar separaat als alternatief voor de traditionele categorieën. Daarom hebben wij positie in obligaties in dollars via de beheerders van Delta Lloyd Asset Management. Daarnaast houden we positie aan in obligatiefondsen met een actief valutabeleid, zoals het Global Bond Fund van Franklin Templeton. Ze passen wat ons betreft prima bij onze visie en zijn dan ook prominent opgenomen in onze portefeuilles.

Het spreekt voor zich dat wij de totale valutaspreiding in onze portefeuilles continu monitoren. Niet door te kijken naar de valuta waarin de fondsen noteren, maar daadwerkelijk naar de onderliggende beleggingen van deze fondsen. Inzicht in vermogen betekent ook inzicht in de valutaposities binnen alle categorieën.