Blog

  • Publicaties

De Deltawerken

Gepubliceerd op 25 november 2014

De Deltawerken zijn een verdedigingssysteem ter bescherming van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Brabant tegen hoogwater. Sinds 1958 is decennia lang gebouwd aan dit moderne wereldwonder, met als afronding het verhogen van de dijken tot deltahoogte in 2010.

Het begrip ‘delta’ vinden we ook terug in de markt voor opties. De delta van een optie geeft de mate van prijsverandering aan bij een bepaalde koersverandering van bijvoorbeeld een aandeel of een index. Nu zijn er twee soorten opties, een call-optie en een put-optie. Call-opties hebben een positieve delta en put-opties hebben een negatieve delta. Een call-optie zal in waarde stijgen als de onderliggende waarde stijgt en dalen als de onderliggende waarde daalt. Een put-optie daalt juist in waarde als de onderliggende waarde stijgt en stijgt als de onderliggende waarde daalt. Het karakter van een put-optie leent zich in onze optiek dan ook goed als verdedigingssysteem tegen ‘hoogwatervrees’ op de beurzen.

De functie van een put-optie is echter anders dan bij de Deltawerken. Bij de Deltawerken treedt de bescherming op als het waterpeil te hoog dreigt te worden. De put-optie doet juist zijn werk als men beseft dat de onderliggende waarde te hoog is opgelopen en een koersdaling is ingezet. De negatieve delta van de put optie zorgt in zo’n beweging voor de nodige bescherming in beleggingsportefeuilles.

Hoe meer aandelenmarkten stijgen, hoe lager echter de delta in een put-optie wordt. Een verdedigingssysteem dichtbij de bron (lees: huidige marktprijs) heeft nu eenmaal meer ‘kans’ van toegevoegde waarde te zijn dan een verdedigingssysteem dat verder bij de bron vandaan ligt. We monitoren de delta van onze put-positie elke dag, waarbij we ervoor zorgen dat het verdedigingssysteem paraat is ‘als het water tot aan de lippen stijgt’.