Blog

  • Publicaties

Een top tweeduizend……zeventien

Gepubliceerd op 30 december 2016

Dit jaar geen oudejaarsconference van Wim Kan of verwijzing naar de “Year in search 2016”. Dit jaar blijven we de muziek trouw. Elk jaar, van 25 december tot net voor middernacht op 31 december, wordt op Radio 2 de Top 2000 uitgezonden. Deze lijst bevat de 2000 ‘beste’ liedjes ooit gemaakt. Voor ons een mooie bron van inspiratie voor de titel van onze beleggingsthema’s 2017 publicatie, die de eerste week van januari zal verschijnen.

Arbitrair is de lijst van de Top 2000 wel, zonder afbreuk te doen aan de voorkeuren van stemmend Nederland. Arbitrair waren ook de uitslagen van verkiezingen en referenda in 2016. De uitslagen waren anders dan wij verwacht hadden. Het gevoel dat ons bekruipt, is dat er in 2016 voornamelijk een op emotie gebaseerde tegenstem is uitgebracht in plaats van een rationele stem voor iets of iemand.

Begrijpelijk is het wel als je de diverse mediakoppen van het afgelopen jaar de revue laat passeren. Daar zit weinig goed nieuws tussen. Economisch gaat het niet top, de vluchtelingenproblematiek blijft, er waren vreselijke aanslagen in Brussel en Berlijn, om maar te zwijgen over de situatie in Aleppo. Soms lijkt het erop dat de zon nooit meer zal schijnen (The sun ain’t gonna shine anymore, The Walker Brothers 1966, nummer 1976 in de lijst)

Wat we gezien hebben is dat de uitslagen van de verkiezingen en referenda niet geleid hebben tot langdurige paniek op de financiële markten. De toekomst zal leren of de tegenstem ook voor de lange termijn iets goeds brengt. In Italië krijgen we nieuwe verkiezingen, maar wat gaat een nieuwe regering anders doen dan Renzi deed? De mensen achter het Britse ‘Nee’ kamp horen we niet meer en de Britse premier May staat voor de schier onmogelijk taak de Britten ongeschonden uit de Europese Unie te leiden. Donald Trump wist de meeste kiesmannen achter zich te scharen, maar niet de meerderheid van de Amerikaanse bevolking. Zijn mildere bewoordingen na de verkiezingen en de vooruitzichten die hij geschetst heeft, lijken een grote goed nieuws show. Woorden als investeren en fiscaal stimuleren gaan erin als zoete koek en op de beurzen ziet iedereen vooralsnog de zonnige kant van het leven. (Always look on the bright sight of life, Monty Python 1981, nummer 1319 in de lijst).

In onze beleggingsthema’s 2017 publicatie kijken we niet boos terug (Don’t look back in anger, Oasis 1996, nummer 257 in de lijst) op wat geweest is, maar spreken we onze verwachtingen uit over de impact van de ontstane tegenstellingen in de wereld, het naderende einde van het ultraruime monetaire beleid met haar lage rente en de transities die wij zien in de economie. Voor onze portefeuillepositionering vragen we ons af of de financiële markten niet te ver op de muziek vooruit zijn gelopen. Eén ding weten we zeker, de tijden veranderen.

Met de klanken van de Top 2000 op de achtergrond wensen we een ieder een top 2017 toe, met geluk en een goede gezondheid in het vooruitzicht.