Blog

  • Publicaties

Ervaring komt met de maanden

Gepubliceerd op 4 november 2016

Op 8 november gaan de Amerikanen naar de stembus. Op 9 november zullen we weten wie er de komende 4 jaren de scepter zwaait in het Witte Huis. Of Clinton (Democraat) of Trump (Republikein) krijgt de meeste kiesmannen achter zich.

Wie er gaat winnen is nog ongewis, net zoals de reactie op de financiële markten op 9 november dat is. Interessant is om te bezien of we een parallel kunnen trekken met de reactie op de financiële markten na het Britse referendum. Even ter herinnering: in aanloop naar het Britse referendum zag het ernaar uit dat de Britten voor een verblijf in de Europese Unie zouden stemmen. Hoe verrast was een ieder toen bleek dat een meerderheid van de Britten toch anders had gestemd dan de polls hadden voorspeld.

clintontrump

Wellicht is met de polls een eerste vergelijk te maken. De website realclearpolitics.com houdt een overzicht bij wat de polls tezamen voor uitslag voorspellen. De blauwe lijn in de grafiek hiernaast geeft de winstkans aan voor Clinton, de rode lijn geeft dit voor Trump aan.

Net als bij het Britse referendum werden markten, naarmate het referendum dichterbij kwam, meer en meer gedicteerd door wijzigingen in de voorspellingen. Ook nu zien we een soortgelijke reactie in de markt. De meest recente polls laten zien dat de voorsprong van Clinton aan het slinken is. Op 1 november kwam er vanuit nieuwszender ABC zelfs een poll, waaruit bleek dat Trump als winnaar uit de bus zal komen op 8 november.

In het feit dat Clinton toch nog als grote favoriet wordt bestempeld, schuilt ook indirect een gevaar. Hier kunnen we dan ook een tweede vergelijk maken met ‘Brexit’. Stel dat Trump, tegen de verwachtingen in, toch weet te winnen. Het zou net zo onverwacht zijn als de uitkomst van het Britse referendum. Onzekerheid zal zich dan in beginsel meester maken van de financiële markten. Risicovolle beleggingen zullen naar onze verwachting verkocht worden, de dollar zal verzwakken en goud zal zijn rol als vluchthaven weer innemen.

In aanloop naar het Britse referendum hebben wij grotere kasposities opgebouwd in onze portefeuilles. Dat hebben we inmiddels weer gedaan. Naast een deel risicoreductie bewerkstelligen, bereiken we er ook mee dat we flexibel blijven als we de financiële markten in al haar emotie een overdreven reactie zien maken, zoals na het Britse referendum. Nu is een referendum wezenlijk anders dan een presidentsverkiezing, maar toch…. Als de uitkomst van de verkiezing anders is dan de verwachting, komt onze ‘ervaring’ uit juni van dit jaar goed van pas in de dagen na 8 november 2016.