Blog

  • Publicaties

Frontier Markets en het WK Voetbal, het (be)kijken waard?

Gepubliceerd op 24 november 2017

De deelnemende landen aan het WK Voetbal 2018 zijn recent bekend geworden. Peru werd als laatste land toegevoegd aan de lijst van 32 deelnemende landen. Nederland en Italië, de nummers 20 en 15 van de wereld, zijn deze zomer niet van de partij. Onbegrijpelijk dat deze landen zich aankomende zomer niet kunnen meten met deelnemers Egypte en Nigeria, respectievelijk de nummers 30 en 41 op de FIFA Wereldranglijst. Niemand is verbaasd dat landen als Vietnam (nummer 121), Pakistan (nummer 201) of Bangladesh (nummer 196) niet deelnemen aan het WK. Die landen hebben niets te zoeken op een WK waar voornamelijk grote voetballanden zich met elkaar mogen meten.

Toch is groot niet altijd beter en loont het zo nu en dan om niet alleen te kijken naar de ‘usual suspects’. Voor een omvangrijker speelveld van aantrekkelijke waardering èn gezonde groei zijn landen die relatief laag staan op de FIFA Wereldranglijst het bekijken waard. Landen uit de zogenaamde Frontier Markets komen door de economische omvang van de betreffende landen maar weinig in het nieuws vanwege het voetbal of economische ontwikkelingen. De economieën van Pakistan, Nigeria, Sri Lanka, Vietnam en Bangladesh hebben nu eenmaal weinig impact op het wereldtoneel. In die landen investeren is daarmee ook bepaald geen alledaagse business, maar op een aantal indicatoren gemeten is het echter zeker de moeite waard.

Om te beginnen is de waardering in onze ogen aantrekkelijk, beleggers betalen een schappelijke prijs voor aandelen. En dat terwijl de economische groei hoger ligt dan in Emerging Markets en zeker hoger dan in ontwikkelde landen. Daarbij is in landen uit de Frontier Markets de demografische situatie behoorlijk gunstiger dan in het westen. De beroepsbevolking kent relatief veel jonge mensen en deze groep wordt ook steeds beter opgeleid. Het Westerse probleem van het steeds moeilijker op peil kunnen houden van sociale voorzieningen door een krimpende beroepsbevolking speelt daar derhalve niet. Dat schept mogelijkheden om de trend van stijgende productiviteit vol te houden en uit te bouwen.

In de selectie van ondernemingen gaan we in onze portefeuilles nog wat verder dan alleen maar in Frontier Markets beleggen. Via Trustus Capital Management beleggen we al sinds de zomer van 2016 in hun wereldwijde Frontier High Dividend strategie. De portefeuille bestaat uit circa 85 ondernemingen, waarbij men selecteert op basis van onder andere waardering, sterkte van de balans, rendement op eigen vermogen en de hoogte van het dividend. Het resulteert in een mooi jaarlijks cash dividend van circa 6,5%. Dit samen met de potentiële winstgroei en het feit dat we een faire prijs betalen, geeft aan waarom deze strategie een plek in de portefeuilles heeft.

De kans is groot dat een prominent voetballand het WK 2018 wint, voor wat betreft aandelen geven we in 2018 de ‘frontiers’ een goede kans om als winnaar uit de (spelers)bus te komen!