Blog

  • Publicaties

(Glans)rol voor goud

Gepubliceerd op 13 juni 2016

Sinds 2014 houden wij voor onze klanten een positie aan in een door State Street gemanagede tracker, de SPDR Gold Trust. De doelstelling van deze tracker is het zo goed mogelijk volgen van de ontwikkeling van de goudprijs. Het onderliggende fysieke goud wordt door custodian HSBC Bank beheerd in een Londense kluis en niet gebruikt voor andere activiteiten, zoals handel, lease of het uitlenen van het goud.

Goud heeft per definitie een lage correlatie (samenhang) met andere beleggingen, waardoor het vanuit risicoreductie een beleggingscategorie is die waarde toe kan voegen. Wij kochten deze belegging destijds voornamelijk als ‘verzekering’ tegen mogelijke onrust op financiële markten. Goud fungeert in onrustige periodes immers vaak als een ‘vluchthaven’ voor kapitaal.

In 2014 waren onder andere de opkomst van IS, de uitbraak van Ebola, de oorlog in Oekraïne, een continuatie van de Griekse sage en het al dan niet kwantitatief verruimen door de Europees Centrale Bank verantwoordelijk voor flink wat onrust op de financiële markten. Het jaarrendement van onze goudtracker bedroeg in 2014 ruim 8%, gemeten in euro’s. Minder dan een belegging in aandelen, maar voor ons tevredenstellend.

In 2015 hebben we onze positie ongewijzigd voortgezet op basis van een ongewijzigde onderbouwing. Goud wist in dit turbulente jaar met een sterk stijgende US dollar niet te overtuigen en verloor in euro’s 1,7%.

Dit jaar heeft de goudtracker in iets meer dan 5 maanden 15,6% aan rendement (in euro’s) behaald. Waar we in het nabije verleden goud vooral kochten als ’verzekering’, zijn het blijvend ultraruime beleid van centrale banken en de door ons verwachte terugkeer van inflatie extra redenen om deze positie aan te houden en wellicht uit te breiden.

Wij verwachten dat centrale banken vooralsnog hun beleid niet wijzigen en liever iets te laat dan te vroeg zullen verkrappen om inflatie verder te laten oplopen. Zodoende proberen ze de reële rente (nominale rente minus inflatie) negatief te houden. In dit scenario zien we nog voldoende ruimte voor een verdere stijging van de goudprijs en bewijst de positie ook in dat scenario haar toegevoegde waarde in de portefeuilles.

In het verlengde van onze verwachting hebben we eerder dit jaar ook een kleine positie opgebouwd in aandelen van goudmijnbedrijven.