Blog

  • Publicaties

Gründlichkeit

Gepubliceerd op 26 januari 2018

De term “Industrie 4.0” is in Nederland nog maar bij weinig mensen bekend. Voor het eerst genoemd in een project onder leiding van de Duitse overheid verwijst Industrie 4.0 naar de toepassing van hedendaagse technologie in productieprocessen. Dat gaat verder dan het inzetten van bijvoorbeeld robots. Uiteindelijk draait het voor de Duitsers allemaal om data. Hoe meer, hoe sneller en hoe preciezer gegevens centraal beschikbaar kunnen worden gesteld, hoe meer bedrijven met deze gegevens aan de slag kunnen om efficiënter en productiever te werken. De verdere automatisering, maar ook termen als ‘Big Data’ (analyses van grote hoeveelheid aan gegevens), ‘Cloudcomputing’ (centraal opslaan en snel beschikbaar hebben van gegevens) en ‘Internet of Things’ (via internet koppelen van machines en apparaten) worden in Duitsland met Industrie 4.0 samengevoegd om de kennis van ondernemingen beter uit te nutten en ze onderling meer te verbinden. 

In bovenstaande ontwikkelingen gaat de aandacht met name uit naar software- en technologiebedrijven. Dat is slechts deels terecht. Uiteindelijk moet de data die nodig is mede komen uit de onderdelen van machines, motoren en systemen die het geheel draaiende houden, zoals bijvoorbeeld in auto’s, consumentenelektronica of productiemachines. 

Wij zijn daarom van mening dat er ook een belangrijke rol in Industrie 4.0 is weggelegd voor het operationeel krijgen en houden van de ‘tastbare kant’ van deze technologische ontwikkeling. Die rol wordt ingevuld door ondernemingen die actief zijn in precisiecomponenten, hoogwaardige elektronica, transportmiddelen of medische apparatuur. 

Waar beter dan in de bakermat van Industrie 4.0 te investeren? Dat doen we in een tweetal Duitse bedrijven. Ze houden zich bezig met de tastbare kant van de ontwikkelingen en kunnen daarmee profiteren van de groei die ermee te behalen valt. De waarderingen zijn bovendien nog aantrekkelijk te noemen. We houden op dit moment posities aan in de aandelen van MAX Automation AG en Schaeffler AG. MAX levert onderdelen en oplossingen voor allerlei processen in robotisering, automatisering en milieutechnologie, waar Schaeffler vooral haar klanten heeft in de mobiliteits- en productiesector. Investeren in Duitse bedrijven als onderdeel van Industrie 4.0 vanuit een stukje “Deutsche Gründlichkeit”.