Blog

  • Publicaties

O Dennenboom…. Kunst? Of echt?

Gepubliceerd op 9 mei 2015

De, voor velen onder ons, ‘gezelligste’ maand van het jaar is aangebroken. In veel huishoudens wordt er daarom weer nagedacht over de vraag wat voor kerstboom er dit jaar gekocht moet worden.  Kiezen we voor het gemak van een kunstboom of wordt het weer tijd voor een echte boom met zijn dennengeur, niet helemaal recht en soms wat rommelig, geheel geleverd met bijbehorende vallende dennennaalden die af en toe opgeruimd moeten worden? Kunstbomen zijn de perfectie zelve, mooi evenredig opgebouwd, soms kant-en-klaar geleverd met lampjes en immer recht. Een mooie oplossing voor wie houdt van eenvoud en gemak, maar niet wil inboeten aan het aangezicht van een perfect rechte, symmetrische kerstboom.

Nu zijn niet alle kunstmatige initiatieven goed. In eerdere blogs hebben we al aangegeven dat het kunstmatig stimuleren van economieën door centrale banken op de manier waarop het nu gebeurt niet onze voorkeur heeft. Veranderen kunnen we het beleid van centrale bankiers echter niet. Die blijven namelijk op zoek naar de eutopische, perfect rechte en symmetrische oplossing. Waar we wel invloed op hebben, is het nadenken over de gevolgen van dat beleid, zowel op de korte als op de lange termijn, en daar de portefeuilles van onze klanten op afstemmen met de flexibiliteit die daarbij nodig is.

Op de korte termijn betekent de meest recente beleidswijziging van de ECB wederom een liquiditeitsimpuls voor de financiële markten. Op de lange termijn zal het beleid echter niet veel uithalen om de ook door ons al vaker benoemde balanscrisis op te lossen. Gemak dient de mens, of in dit geval de Centrale Bankiers, lijkt men te denken bij de ECB. Liever nog een periode tot in 2017 kunstmatig de markt dicteren, dan een rommel creëren waarbij  ‘dennennaalden’ (lees: schulden) wellicht opgeruimd (lees: kwijt gescholden) moeten worden.

De reactie in de markt na de aankondiging van de ECB vorige week donderdag is tekenend. Waren we al teveel vooruitgelopen op de muziek, of interpreteert de markt de aankondiging van Draghi misschien verkeerd? Wat ons betreft mag de ‘echte’ markt weer terugkomen, zonder kunstmatig ingrijpen, zodat we zaken weer op waarde kunnen schatten. We kunnen prima zonder de kromme situaties van vandaag de dag, waarbij je als obligatiebelegger moet betalen voor het uitlenen van geld of het feit dat je vergoeding op spaargeld nog niet eens genoeg is om aan de belastingdienst de vermogensbelasting te betalen. Ook de algemene gedachte dat aandelen als enig alternatief gezien worden, is wat ons betreft niet gezond.  Verder zien we een gevaar in het feit dat beleggers nog steeds op obligaties vertrouwen om een ‘bufferfunctie’ in een portefeuille te vervullen.

Geef ons maar een markt waar af en toe rommel opgeruimd moet worden, die niet perfect recht is, maar waar we wel onze maatregelen kunnen treffen op basis van logische redenatie. Aangezien markten vaak vooruit lopen op ontwikkelingen, zou in 2016 zomaar een begin van ‘normalisatie’ zichtbaar kunnen worden. U leest er binnenkort meer over in onze publicatie Beleggingsthema's 2016.

Voordat het nieuwe jaar aanvangt, wensen wij u nog een feestelijke decembermaand toe gevolgd door een goede jaarwisseling!

Disclaimer:  Tijdens het schrijven van deze blog had Efidenz ’positie’ in een kunstkerstboom. De positie werd ingenomen op zaterdag 5 december, buiten reguliere markttijden om en zonder dat de op die dag jarige Sint hierover is geïnformeerd. De positie zal naar verwachting voor slechts een korte periode aangehouden worden. Gemak en eenvoud hebben een grote rol gespeeld bij de keuze van deze positie.