Blog

  • Publicaties

Q-ECB

Gepubliceerd op 1 september 2014

Gezien de lage inflatiecijfers van afgelopen week is de ECB-bijeenkomst van aanstaande donderdag er eentje om naar uit te kijken. De roep om ook in Europa kwantitatieve verruiming (‘Quantative Easing’, afgekort QE) toe te passen, wordt steeds groter. Als Draghi inderdaad zou besluiten dit instrument in te zetten, dan krijgen financiële markten in eerste instantie waarschijnlijk een duwtje in de rug en zal de Euro naar verwachting verder verzwakken.

Een belangrijke reden voor het succes van QE in de Verenigde Staten is het feit dat een groot deel van de kredietverlening in dat land via de obligatiemarkt loopt. Het opkopen van obligaties door de FED had daarom een directe positieve invloed op de financiële mogelijkheden van de betrokken beleggers. In Europa zien we echter nog steeds dat banken verreweg het grootste deel van de kredietverlening op zich nemen, en die zijn juist bezig met het verkleinen van hun balansen. Wij blijven vasthouden aan onze overtuiging dat de ‘balanscrisis’, waar we nog steeds in zitten, niet met monetair stimuleren alleen kan worden bestreden. Structurele hervormingen van de Europese economieën zijn een absolute voorwaarde om op lange termijn vooruitgang te kunnen boeken.

Gezien het bovenstaande handhaven we in onze beleggingsportefeuilles de gedeeltelijke bescherming van de aandelenposities. Halverwege augustus hebben we bovendien besloten het belang in de Amerikaanse Dollar verder te verhogen.