Blog

  • Publicaties

Verkiezingsuitslag: Englishman in New York

Gepubliceerd op 9 november 2016

Zo vreemd als een Engelsman zich volgens zanger Sting kan voelen in New York, zo voelt het deze ochtend als we voor de tweede keer dit jaar geconfronteerd worden met verkiezingen die anders uitpakken dan van tevoren werd verwacht. Officieel is het nog niet, maar het ziet er naar uit dat de 70-jarige Donald John Trump de komende 4 jaren president zal zijn van de Verenigde Staten van Amerika. In de laatste dagen voor de verkiezingen draaiden de voorspellingen ten faveure van Clinton. De financiële markten reageerden afgelopen maandag dan ook alsof een Clinton-overwinning reeds definitief was. De goudprijs daalde en aandelenmarkten stegen wereldwijd. Gisteren was een dag waarop financiële markten een afwachtende houding aannamen.

In de afgelopen uren is steeds meer duidelijk geworden dat de zogenaamde ‘swing states’ voor een groot deel toch voor Trump hebben gekozen. Door de winst in de staat Florida heeft Trump een forse stap in de goede richting gezet. Markten reageren in beginsel zoals verwacht op de aanstaande overwinning van Trump. De Aziatische aandelenbeurzen staan al op forse verliezen. Futures van aandelenbeurzen in Europa en Amerika geven aan dat de openingskoersen fors lager zullen zijn dan het slot van gisteren. Ook valuta’s van opkomende markten laten een forse daling zien, met name de Mexicaanse peso verliest aanzienlijk in waarde. De Amerikaanse dollar verzwakt aanzienlijk tegenover de euro en het Britse pond. Goud en Amerikaanse staatsobligaties zijn vooralsnog de vluchthavens waar gelden naar toe stromen.

In aanloop naar de verkiezingen hebben we een grotere kaspositie opgebouwd, deels om de risico’s te beperken bij een overwinning van Trump, deels om flexibiliteit te creëren om van overdreven marktreacties te kunnen profiteren. Daarnaast zullen onze huidige posities in goud en de aandelen van goudmijnen de jaarwinsten verder uitbouwen.

We wachten vooralsnog de opening van de beurzen af en kijken of we het opportuun vinden om van de daling van de aandelenmarkten gebruik te maken om onze positie weer te vergroten. Ook bezien we of we winst kunnen nemen op onze posities in goud, als de goudprijs veel verder oploopt. Eén ding weten we zeker, vandaag is er in de Verenigde Staten geschiedenis geschreven.