Blog

  • Publicaties

Woordengymnastiek

Gepubliceerd op 9 april 2015

Persconferenties van de Amerikaanse centrale bank zijn tegenwoordig een soort luisteroefening. De mededelingen die door FED-voorzitter Janet Yellen in een dergelijke bijeenkomst gedaan worden, houden financiële markten in de dagen ervoor behoorlijk bezig. Er wordt vooral gelet op details, omdat hoofdlijnen zelden of nooit grote verrassingen opleveren. Het nieuws zit hem vaak in kleine subtiliteiten.

Voormalig Pimco-topman Mohamed El-Erian verwoordde het daags voor de persconferentie op een prachtige manier, toen hem door journalisten gevraagd werd wat hij verwachtte dat Yellen zou gaan zeggen: “het wordt waarschijnlijk weer een mooi voorbeeld van woordengymnastiek”. En hij had het bij het rechte eind. De inhoud van de speech van Yellen op 17 maart was niet spectaculair, in grote lijnen zelfs hetzelfde als de bijeenkomst ervoor.

Maar er was inderdaad een subtiel verschil. De vorige keer had Yellen tijdens haar speech aangegeven dat de FED “geduldig” om zou gaan met renteverhogingen. Ditmaal werd het woord geduldig weggelaten. Betekende dit dat de FED sneller ging verhogen? De dollar reageerde kort met een koersstijging. Neen, zo werd er meteen achteraan medegedeeld door Yellen: “Geduld is geen doel meer op zich, maar tegelijkertijd verwachten we dat het tempo waarin we de rente gaan verhogen naar beneden bijgesteld wordt”.

En daar konden de markten het mee doen. Uiteindelijk overheerste het gevoel dat het verlagen van het tempo van rentestappen negatief voor de dollar zou moeten zijn. De munt daalde tegenover de euro, in een paar uur tijd schoot de koers van 1,0590 naar 1,1050. Voor dit valutapaar een zeldzaam grote koersuitslag.

Aan onze kant van de Atlantische Oceaan is de Europese Centrale Bank (ECB) voorlopig nog druk met het opkopen van obligaties. Het programma omvat maar liefst € 60 miljard per maand tot en met september 2016. Officieel wordt vanuit de ECB de nadruk gelegd op het feit dat dit ruimte zou moeten creëren om de kredietverlening op gang te krijgen. Zoals eerder in onze blogs beschreven, geloven wij niet in het feit dat dit veel resultaat zal opleveren. Een neveneffect van het opkoopprogramma (en waarschijnlijk het eigenlijke hoofddoel van de ECB), is dat de euro door dit financiële geweld behoorlijk onder druk staat.

We verwachten dat de druk op de euro voorlopig nog aan zal houden. Met andere woorden, het lijkt er op dat de dollar nog potentie heeft om te kunnen stijgen tegenover de euro. Daarom hebben we de dollar nog altijd nadrukkelijk in de beleggingsportefeuilles opgenomen. Binnen onze aandelen- en obligatieportefeuilles houden we de dollargenoteerde beleggingen nog altijd vast. In onze categorie Overig blijft ook de directe belegging in dollars via het Delta Lloyd Dollar Fonds gehandhaafd, om zo een extra blootstelling aan de valuta te hebben.

Gezien de ontwikkeling die de dollar al heeft doormaakt, zijn we ondanks onze positieve verwachtingen zeker ook waakzaam. De dure dollar remt de economische ontwikkeling van de VS op dit moment al enigszins. Men zal zich daar zeker afvragen hoe ver dit allemaal toegelaten kan worden. Het blijft belangrijk om de woordengymnastiek van de FED te blijven volgen, maar uiteindelijk zullen de economische cijfers die in de VS en in de Eurolanden gepubliceerd worden de koers van de valuta’s bepalen.